Pannenkoekenbeslag.nl

Basisrecept voor pannenkoekenbeslag

Een pannenkoek wordt van oorsprong gemaakt van ei, melk, bloem en meestal een klein beetje zout. De klassieke pannenkoek wordt meestal in een klein beetje boter gebakken (soms olie). Tegenwoordig wordt er bijna alleen nog bloem in het pannenkoekenbeslag gebruikt, terwijl er vroeger vaak werd gekozen voor een mix van bloem met boekweitmeel. Pannenkoeken worden op hoog vuur gebakken, wanneer de boter en de pan heet is zal de pannenkoek binnen een aantal minuten al gaar zijn. De pannenkoek wordt eenmaal omgedraaid om de andere kant te garen, vervolgens wordt de pannenkoek op een stapel gelegd om daarna nog meer pannenkoeken te bakken. De pannenkoek wordt meestal lauwwarm gegeten vanaf een grote stapel. De pannenkoek wordt meestal opgerold voor deze gegeten wordt. De pannenkoeken wordt vaak met suiker, stroop, fruit, jam of ander zoet beleg gegeten. Hartige ingrediënten worden meestal tijdens de bereiding al toegevoegd, voorbeelden hiervan zijn: kaas en spek.

De Nederlandse pannenkoek wordt vrij dik gebakken, in de andere landen doen ze dat weer anders! De crêpe uit Frankrijk wordt zeer dun gebakken en meestal uitgestreken over een hete plaat. Amerika kent een tegenovergestelde traditie wat betreft de pancake, deze pannenkoek wordt met rijsmiddel bereid en vrij dik gebakken. In dit recept gaan we aan de slag met een klassiek Nederlands recept voor pannenkoekenbeslag.

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • 2 eieren
 • 500 ml melk
 • Boter
 • 1 theelepel zout

Bloem kun je vervangen voor een klassiekere mix van 50% bloem en 50% boekweitmeel, de pannenkoek heeft op deze manier een iets rijker beslag.

Bereidingswijze

 1. Voeg het zout, de eieren, de helft van de melk en de bloem in een grote kom. Klop het beslag tot het glad wordt of gebruik hiervoor een mixer.
 2. Is het beslag glad? Voeg dan de overige helft van de melk aan het beslag toe en zorg wederom dat het beslag glad wordt.
 3. Laat het beslag ongeveer 30 minuten zo staan. De luchtbellen kunnen op deze manier uit het beslag verdwijnen en het beslag kan een klein beetje opwarmen. Dek de kom met beslag af met een laagje plastic folie.
 4. Nu is het tijd om de pannenkoek te bakken! Maak de pan goed heet en stop een klein beetje boter in de pan. Laat de boter rustig bruisen en wacht tot het helemaal vloeibaar is.
 5. Gebruik een grote lepel en breng een dun laagje beslag in de pan. Draai de pan rustig rond en zorg dat de gehele bodem van de pan met beslag is bedekt.
 6. De pannenkoek mag vanaf dit moment een aantal minuten bakken, wacht tot de bovenkant helemaal droog is.
 7. Kijk nu rustig om het hoekje om te zien of de onderkant van de pannenkoek al bruin wordt.
 8. Keer de pannenkoek in één keer om en gaar nu de andere kant voor een iets kortere tijd. De pannenkoek zal nu ook aan de andere kant iets bruiner worden en is dan klaar om opgepeuzeld te worden.
 9. Volgende!

Plaats een bord op een pan met heet water en leg hier alle pannenkoeken op die klaar zijn, zo zorg je dat de pannenkoeken mooi warm blijven.

Advertenties

Nieuwste recepten

Probeer ook de volgende receptensites

Adverteerders