Hoe kan je het best een pannenkoek bakken?

pannenkoekenbeslag.nl

Pannenkoeken zijn erg lekker en ook niet moeilijk om te maken. Het is eigenlijk niet veel moeilijker dan een eitje koken. Voor een vrij simpel gerecht kan er toch nog veel misgaan waardoor de pannenkoeken niet mooi van vorm zijn of niet zo lekker smaken. Dit kan doordat ze te dik of te dun kunnen worden, je kunt klontjes in het beslag tegenkomen of het beslag blijft aan de pan plannen. Er zijn dan ook namelijk een aantal tips hoe je het best pannenkoeken kunt bakken.

  1. Gebruik van verse ingrediënten: Voor een goede kwaliteit kun je het beste verse ingrediënten gebruiken. Denk hierbij aan wat oude eieren, bloem of bakpoeder beïnvloeden namelijk het resultaat.
  2. Het beslag maken: De beste manier om het beslag te maken is een kuiltje in het midden maken in de kom met bloem en zout. Zo kan je in het kuiltje de eieren breken. Schenk er vervolgens 50 ml melk en een eetlepel olie bij. Begin daarna vanuit het midden met kloppen en neem geleidelijk de zijkanten mee. Door dit zo te doen krijg je geen klontjes en krijg je een vloeibaar beslag.
  3. Een grote garde: Het is het handigst om een zo groot mogelijke garde gebruiken want dit zorgt ervoor dat het beslag lekker luchtig wordt.
  4. Niet te lang mixen: Wanneer je te lang aan het mixen bent sla je je beslag in feite dood en komen er in het beslag gluten voor. Door overvloed van gluten kan het je pannenkoeken taai maken in plaats van soepel en zacht.
  5. Beslag laten rusten: Dit is soms lastig want je wilt natuurlijk meteen gaan beginnen wanneer het beslag klaar is, toch is het beter om je beslag ongeveer 5 minuten te laten rusten. De gluten worden hierdoor minder actief.
  6. Een goede koekenpan: Een goede pan waarin pannenkoeken in worden gebakken heeft een dikke bodem, dit omdat de warmte dan mooi wordt verdeeld. Bij een dunne bodem kunnen je pannenkoeken namelijk eerder verbranden.
  7. De pan gelijkmatig invetten: De beste manier is om wat zachte boter op een keukenpapiertje te doen zodat je daarmee vervolgens de pan in vet. Zo weet je zeker dat de pan helemaal is ingevet en de kans dat het beslag blijft plakken wordt minder.
  8. Niet op te heet vuur: Je moet eerst een goede temperatuur hebben voordat je het beslag erin kan doen. Het beslag zuigt ander alle olie al op als de pan te koud is, dus zet de pan op middelmatig vuur en laat de pan voor ongeveer 3 minuten opwarmen. Dit voordat je de eerste keer het beslag erin doet. Zet het vuur weer wat later als je de pan opnieuw wilt invetten.
  9. Je pannenkoek niet te snel draaien: Het is in feite genoeg dat je je pannenkoek één keer draait. Wanneer je dit vaker doet kan die ten koste gaan van de luchtigheid. Het beste moment dat je de pannenkoek kunt omdraaien is wanneer er in het midden kleine belletjes vormen en dat ze barsten.

Advertenties

Nieuwste recepten

Probeer ook de volgende receptensites

Adverteerders